Sammanfattning av Storgrundet Offshore
Fakta:
- Antal verkUpp till 51 st
- EffektUpp till 1,020 MW
- Produktion3-3.5 TWh per år
- LokaliseringTerritorialhavet, cirka 15 km från kusten i Gävleborg
Storgrundet Offshore AB har ansökt om tillstånd att uppföra och driva en gruppstation med upp till 51 vindkraftverk med en totalhöjd upp till 290 meter.
Vindkraftpark
Projektområdet för vindkraftparken är cirka 88 km2 stort. De närmaste vindkraftverken planeras att förläggas cirka 8 km öster om ön Storjungfrun och cirka 15 km öster om fastlandet i Söderhamns och Gävle kommuner. Området som vindkraftpark Storgrundet ligger i är utpekat riksintresse för energiproduktion och är också ett av de områden i Sverige som pekats ut som energiutvinningsområde i Havs- och vattenmyndighetens havsplaner.
Vindkraftpark Storgrundet beräknas producera cirka 3–3,5 TWh per år, vilket motsvarar hushållsel till uppskattningsvis 700 000 villor.
Storgrundet Offshore kan säkra regionala industriers elförsörjning och skapa nya möjligheter för regional utveckling genom att attrahera nya typer av industrier och verksamheter. Samtidigt kan projektet generera många nya arbetstillfällen under byggnation och drift. Projektet kommer att bidra till samhället genom bygdemedel och andra lokalt riktade insatser.
Tillståndsansökan för vindkraftparken skickades in till mark- och miljödomstolen år 2021 och omfattar rätt att uppföra och driva tillhörande anläggningar som transformatorstation och nedläggning av elkablar. I september 2023 beviljade domstolen tillstånd, vilket överklagades. Mark- och miljööverdomstolen beslutade i maj 2024 att undanröja mark- och miljödomstolens beslut och återförvisa ärendet tillbaka till mark- och miljödomstolen för samprövning med ett konkurrerande projektet i Gävle kommuns territorialvatten. Skyborn har överklagat Mark- och miljööverdomstolens beslut till Högsta domstolen.
Nätanslutning
Skyborn planerar för nätanslutningen av Storgrundet Offshore till det nationella transmissionsnätet och till vätgasprojektet SoutH2port i Vallvik, Söderhamns kommun. Syftet med anslutningarna är att förse elnätet med förnybar el samt för att möjliggöra SoutH2ports vätgasproduktion.
Under år 2024 planerar Skyborn att genomföra samråd för nätanslutningen till transmissionsnätet. Till detta samråd kommer myndigheter, intresseorganisationer, fastighetsägare och allmänheten bjudas in. Syftet med samrådet är att informera om den planerade verksamheten och ge möjlighet till dem som önskar att lämna synpunkter.
Under år 2023–2024 genomför Skyborn platsspecifika inventeringar, undersökningar och tekniska utredningar, med syfte att inhämta information och data som senare kommer utgöra underlag till miljöbedömningar och projektering.
OBS! Baserad på tidigare och större utbredning av projektområdet.
OBS! Baserad på tidigare och större utbredning av projektområdet.
För att få mer information om projektet samt för att få tillgång till olika handlingar.
Niclas Broman
070-569 72 80
Eric Johansson
070-422 08 43
Erica Lindh
070-207 96 21
Magnus Söderlund
070-523 37 58
Skyborn Renewables Sweden AB
Ringvägen 100
11860 Stockholm
Sweden